vineri, 6 decembrie 2019

Când un paznic(altfel) întâlnește o secretară(puțin nebună)

Știi cum e să te trezești într-o dimineață, o dimineață ca oricare alta din viața asta nespus de tristă pe alocuri și să ai sentimentul clar, deosebit de clar dar fără sens că urmează cea mai frumoasă zi din viața ta?

Eu nu știu. 

M-am trezit greu, mai greu ca de obicei, ce soartă e asta, să te trezești când noaptea e încă fragedă și s-o pornești la drum, să te duci la lucru. Totuși, după ce m-am spălat pe față și m-am prefăcut că n-am pete și o chelie progresivă, mi-am făcut o cafea, am mâncat niște biscuiți cu ovăz, m-am încurajat cu cea mai auzită minciună după aia cu dă-mi zece lei până mâine și anume: totul va fi bine. Am plecat la lucru, știind că și în seara asta când voi intra-n casă, nu voi avea cui să-i spun nici bună seara, nici cum mi-a fost ziua. Ochii mi-au căzut, total întâmplător, de parcă ar fi ceva întâmplător pe lumea asta, pe biletul de la ea, de la Eva mea: 

Plec pentru că nu vreau ca absența ta să devină normalitate când tot ce mi se pare normal e prezența ta. Constantă, consecventă, vie. Vie. 



20 de ani. Și un fior dureros mi-a străbătut corpul. Va fi o zi minunată, mi-am spus.

S-a dovedit a fi chiar așa. O zi cum n-am mai avut. Am colegă nouă de patrulat prin mall, suntem îmbrăcați civil, noua regulă. Colega asta  se pare că a fost secretara cu veleități de șefă și care a ajuns puțin pe la Gheorghe Preda. Toți suntem puțin luați, nu-i bai. Eu i-am dat bună ziua și un îmi pare bine, ea mi-a zis un ciao sec și de sus și mai că n-a pufnit-o râsul când i-am spus că sunt Miron. Dar s-a ținut bine, Baba. Nu, așa o cheamă, îi spun Miss Baba. 

Mergem împreună prin mall, suntem așa, cool. Mă mir de oamenii ăștia care cumpără în neștire țoale, sunt țoale peste tot și ultima modă cu pulovere tricotate care par țesute la război și ghete de cowboy îmi aduce aminte de sărăcia comunismului și de puloverele lui Jerry Seinfeld. Miss Baba, pulover galben muștar băgat în blugi rupți și largi și ghete lăcuite tot galbene, zâmbește galeș. Ei își zâmbește, în toate vitrinele. O dată a și intrat în una,  era proaspăt spălată și n-a observat-o. A dat cu capul  de mi s-a părut că îi aud creierii zbătându-se și-a căzut în fund. Unii copii au fotografiat-o imediat și n-am apucat să fac nimic, m-am grăbit s-o ajut pe blondă. Se chinuia ulterior să-și bage artistic bluza în pantaloni dar n-a fost mulțumită de rezultat așa că renunțat. I-am spus că îi stă mai bine așa, a mustăcit dar rezultatul a încântat-o fiindcă nu mai trebuia să se aranjeze una-două. Am râs apoi amândoi de o namilă de femeie care tot trăgea de blugii de pe ea, scuturându-și ba un picior, ba altul, de la un magazin la celălalt, până a rămas cu găicile în mână. Miss Baba a spus că probabil era o strategie să-și cumpere alții și ea i-ar sugera să-și cumpere mărimea ei, nu câștigă nimic dacă își ia blugi cu două mărimi mai mici, seamănă cu un cârnat uriaș înfipt în mațe prea mici. Apoi a râs amar dar eu am privit-o cu alți ochi, uite, nu e așa cum vrea să pară, tot un om neîncrezător, cățeluș care vrea să pară leu și crede că rage și sperie. Dacă ne-am vedea din când în când cu ochii celorlalți...

Am mers la pauza de masă și când ne-am întors la patrulat, un fior m-a străbătut iarăși. În fața magazinului  Mango, era Ea. Eva mea. M-am spart în mii de cioburi. N-am reușit să mă adun minute bune, Miss Baba îmi dădea coate, să mergem, nu înțelegea ce se întâmplă. Când am pus ciob pe ciob și am vrut măcar s-o văd de aproape, un bărbat care părea să-i fie soț, a luat-o de mână și duși au fost. S-a dus șansa mea. Miss Baba sporovăia fericită și singură. Am simțit cum mă prăbușesc iar în neant. Noaptea a fost infern. Numai spre dimineață, într-un vis, Ea a venit și m-a îmbrățișat. Dorul meu, mi-a spus, nu mai avem nimic dar îți mulțumesc pentru timp. 
 
                                                  
Foto : depărtare, Huawei P2OLite

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un an

A trecut un an de când mamaia nu mai e. Un an cu de toate. De parcă n-ar fi fost, De parcă am rămas agățați de o clipă tot acolo,  în martie...