joi, 18 octombrie 2018

Scrisoare de bun-rămas

Dragă,

Oricine ai fi, nu știu cum de rămasul poate fi bun. Unul rămâne și altul pleacă. Nu poți să știi cu siguranță cine e cel care rămâne și cine e cel care pleacă. Din ce. De unde. De ce. Ca atunci când nu afli valoarea unui om sau lucru decât după ce îl pierzi. 

O povestioară(de origine japoneză, cred) spune cum doi călugări trebuiau să treacă un râu, primejdios pe alocuri. O fată fără ajutor  trebuia să treacă și ea prin apele aceluiași râu. Unul dintre călugări, trecând peste jurământul care probabil îi interzicea să atingă vreo femeie, o ia în spate și o trece râul. Fata îi mulțumește și pleacă mai departe, pe drumul ei. Cei doi călugări, tăcuți, ajung la mănăstirea care îi găzduia unde călugărul care nu ajutase fata, e întrebat de celălalt de ce e așa de supărat.

-Cum ai putut să faci lucrul acesta? Să cari fata aceea în spate? Știi bine că n-avem voie! E foarte grav!
-Mai grav este că tu încă o cari! Eu am lăsat-o jos imediat ce-am traversat! Tu de ce o cari?

Desigur că aceasta e întrebarea. Sunt multe întrebări care conțin în ele răspunsul. Sunt întrebări cărora nici nu vrei să le răspunzi. Să-ți răspunzi. De teamă să nu te afli pe undeva, departe de tine și să nu te poți întoarce la ceea ce ai vrea să fii. Dar să dăm liniștea și mai încet, unii se ascund toată viața. În muncă, în haine, în machiaje, în...oroare, telefon! Au o întreagă viață acolo. Singura, pentru unii.

Astăzi mi-am ars bluza preferată. Sunt și zile din acestea. Judecând la rece bluza arsă, ea n-are nicio valoare. N-avea nici înainte. Clipa arderii e doar o clipă care s-a transformat în cenușă. Nu renaște nimic de acolo. Căci toamna asta e cea mai frumoasă de până acum. Soarele arde atât de blând după ora prânzului și frunze roșii, galbene și arămii zboară în tandem pe străzi, prin parcuri, prin câte un gând. Are și toamna farmecul ei.

Dragă, 

Oricine ai fi, rămas-bun! Acum știu de ce rămasul e bun.
                                                             




Foto: toamnă. Alice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un an

A trecut un an de când mamaia nu mai e. Un an cu de toate. De parcă n-ar fi fost, De parcă am rămas agățați de o clipă tot acolo,  în martie...